Przejdź do treści głównej

Ryba pieczona z warzywami

Ryba pieczona z warzywami
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Tom Haga

Dorsz i czarniak to dwa gatunki ryb, które doskonale nadają się do pieczenia.  Z dodatkiem warzyw i sera stanowią proste, szybkie i zdrowe danie.

Składniki

-
+

700 g  filetu z dorsza, lekko solonego
4 plaster  chleba
2 szt  pomidory
0,5 szt  cukinia
1 szt  por
150 g  brokułów
1 łyżka stołowa  masło
3 łyżki stołowe  wody
100 g  sera żóltego
   pieprz grubo zmielony

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.

Przygotowanie:

 

  • Rozgrzej piekarnik do 225°C. 
  • Pokrój dorsza na kawałki.
  • Kromki chleba bez skórki ułoż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
  • Na kromkach chleba ułóż plastry cukinii oraz pomidory. Posyp solą.  
  • Dodaj resztę warzyw, a na wierzchu ułóż rybę.  
  • Dolej wodę. Na wierzch dodaj małe kostki masła.  Przykryj naczynie folią aluminiową.  Piecz, aż ser rozpuści się i zbrązowieje.  

 

Podawaj z chlebem, makaronem lub ziemniakami.

 

Uwaga:

 

Pamiętaj, że czas pieczenia zależy od tego, czy warzywa są świeże, czy mrożone, oraz od tego, czy ryba została wcześniej rozmrożona.