Przejdź do treści głównej

Rybne curry z mlekiem kokosowym

Rybne curry z mlekiem kokosowym, Fotograf: Synøve Dreyer
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Synøve Dreyer

Kiedy mamy ochotę na kuchnię azjatycką, przygotujmy egzotyczne curry rodem z Tajlandii. Smaku tej potrawie dodaje pasta z krewetek.

Składniki

-
+

700 g  filetu z dorsza, bez skóry i ości
2 łyżeczki  nasion kolendry
2 łyżeczki  kminku
3 szt  cebule szalotki
4 ząbki  czosnku
3 cm  świeżego imbiru
4 szt  trawy cytrynowej
2 szt  papryczki chilli, czerwonej
0,75 łyżeczka  gałki muszkatołowej
0,75 łyżeczka  pieprz
2 łyżeczki  pasty krewetkowej
4 łyżki stołowe  oleju
350 ml  mleka kokosowego
300 g  kiełków fasoli
   sól i pieprz

Podawać z

   ryż jaśminowy

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Dorsza pokroić na porcje.
  • Uprażyć ziarna kolendry i kminek w woku bez dodatku tłuszczu.
  • Szalotkę, czosnek, imbir, trawę cytrynową i paprykę chili pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do malaksera. Dodać ziarna kolendry, kminek, gałkę muszkatołową, pieprz, pastę z krewetek i oliwę. Miksować do uzyskania gładkiej pasty.
  • W nagrzanym woku usmażyć dorsza na złoto w niewielkiej ilości oleju – około 1 minuty z każdej strony.
  • Ostrożnie wymieszać z pastą curry.
  • Dodać mleczko kokosowe i kiełki fasoli; dusić 5-6 minut, mieszając.
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Podawać z ryżem jaśminowym.