Przejdź do treści głównej

Sałata z marynowanym w cytrusach łososiem norweskim, oliwkami i kaparami oraz paluszkami grissini

Sałata z marynowanym w cytrusach łososiem norweskim, oliwkami i kaparami oraz paluszkami grissini
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf:

Składniki

-
+

400 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
2 opakowania  mieszanki sałat
1 szt  czerwona cebula
0,3 pęczek  rzodkiewek
40 g  kaparów
2 łyżki stołowe  zielonego pieprzu w zalewie
80 g  oliwek zielonych, drylowanych
1 szt  limonka
1 szt  pomarańcza
80 ml  białego, wytrawnego wina
50 ml  oliwy z oliwek, extra virgin
1 pęczek  świeżej kolendry
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Filet z łososia norweskiego kroimy w cienkie plastry – jak carpaccio. 
  • Pokrajaną w piórka czerwoną cebulę, kapary, oliwki i zielony pieprz mieszamy w misce z oliwą z oliwek i posiekaną kolendrą, dodając białe wino i sok z wyciśniętej limonki.
  • Pomarańczę obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do zalewy, którą doprawiamy solą i pieprzem. 
  • Następnie wkładamy do niej plastry świeżego łososia norweskiego i odstawiamy na 4 godziny do lodówki.

Sałatę mieszamy z cienkimi plastrami rzodkiewki i układamy na talerzach lub w misce. Na wierzchu  rozkładamy plastry osączonego z marynaty łososia norweskiego. Sałatę skrapiamy marynatą i podajemy z chrupiącymi paluszkami grissini.