Przejdź do treści głównej

Sałatka z łososiem

Sałatka z łososiem
  • 
4

    4 porcje

  • 20 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Synøve Dreyer

Gdy poświęcimy drugiemu śniadaniu trochę uwagi, będzie wyjątkowo smaczne. Może sałatka z łososia z domowym dressingiem? Proste i pyszne!

Składniki

-
+

300 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
0,25   świeży ogórek
1   pomidor
1 główka  sałata rzymska
100 ml  małych grzanek z chleba
   sól
1 łyżeczka  cukru

Dressing

0,5   cebula szalotka
50 g  sera parmezan
2 łyżki stołowe  majonezu
2 łyżki stołowe  śmietany 18%
1 łyżka stołowa  sos Worcestershire
1 łyżka stołowa  sok ze świeżej cytryny
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Nastawiamy piekarnik na 170°C.
  • Przyprawiamy łososia solą i cukrem i pieczemy w piekarniku ok. 10 minut.
  • Schładzamy łososia w lodówce i kroimy na kawałki.
  • Kroimy ogórka i  pomidora, a sałatę rwiemy na kawałki.
  • Dodajemy łososia i grzanki.
  • Jeśli chcemy zabrać sałatkę do pracy, dobrze będzie poczekać z wrzuceniem grzanek  do łososia do chwili rozpoczęcia posiłku.

Dressing

  • Siekamy szalotkę i ścieramy parmezan.
  • Wyciskamy cytrynę.
  • Mieszamy wszystkie składniki dressingu, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Prawdziwy dressing Caesara powinien zawierać trochę posiekanych anchois. Możemy też dodać kilka filetów.

Wskazówka: Resztki dań z łososia z obiadu teżmożna wrzucić do sałatki.