Przejdź do treści głównej

Sałatka z płatkami dorsza, bekonem i fasolą

Sałatka z płatkami dorsza, bekonem i fasolą, Fotograf: Bent Raanes Sørensen
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Bent Raanes Sørensen

Ryba pozostała z wczorajszego obiadu może posłużyć do przyrządzenia pysznej sałatki. Ten przepis jest prosty i smaczny. W połączeniu z focaccią może stanowić pełnowartościowy lunch.

Składniki

-
+

500 g  filetu z dorsza, bez skóry i ości
8 kromki  bekonu
125 g  sałaty drobno-listnej
0,5 szt  świeży ogórek
8 szt  rzodkiewek
400 g  czerwonej fasoli z puszki
4 łyżki stołowe  oliwy z oliwek
  
   pieprz grubo zmielony

Podawać z

   focaccia

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Pokroić rybę na mniejsze kawałki i gotować w lekko osolonej wodzie około 5 minut.
  • Na patelni bez tłuszczu przyrumienić plastry bekonu.
  • Sałatę umyć i dobrze osuszyć.
  • Ogórek pokroić w cienkie słupki, a rzodkiew na cienkie plasterki.
  • Wymieszać warzywa w misce lub na talerzach.
  • Rybę podzielić na płatki i położyć na sałacie razem z bekonem, pokropić oliwą.
  • Posypać solą Maldon i świeżo zmielonym pieprzem.

Podawać z focaccią.