Przejdź do treści głównej

Skrei w mleku z duszoną kapustą włoską i chrupiącym bekonem

Skrei w mleku z duszoną kapustą włoską i chrupiącym bekonem
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Danie ze Skrei'a serwowanego z duszoną kapustą włoską i chrupiącym bekonem.

Składniki

-
+

800 g  filetu z dorsza norweskiego skrei, bez skóry i ości
   sól gruboziarnista
1 l  mleko
2 ząbki  czosnku
0,5 bulwa  koper włoski, świeży
3 łodygi  świeżego tymianku
0,5 łyżeczka  nasion kolendry

Duszona kapusta włoska

0,5 główka  jarmuż
1 szt  cebula
0,5 bulwa  koper włoski, świeży
150 ml  śmietany 36%
50 ml  białego, wytrawnego wina
   sól i pieprz
   masło

Podawać z

4 kromki  bekonu

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Filet ze Skrei’a  kroimy na 4 części. Rybę posypujemy grubą solą i odstawiamy na ok. 20 min.
  • Następnie spłukujemy nadmiar soli i osuszamy Skrei’a na papierowym ręczniku.
  • W szerokim rondlu podgrzewamy mleko z wyciśniętym czosnkiem, posiekanym koprem włoskim, gałązkami tymianku oraz nasionami kolendry.
  • Uważamy, aby mleko nie zagotowało się. Następnie delikatnie, łyżką cedzakową, umieszczamy w garnku z mlekiem filety ze Skrei’a i trzymamy je na wolnym ogniu ok. 5-6 minut (do momentu ścięcia się ryby).
  • Gotową rybę delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy.

Duszona kapusta

  • Kapustę i koper włoski szatkujemy.
  • Na patelni smażymy posiekaną cebulę, podlewamy winem lub octem, odparowujemy.
  • Następnie dodajemy kapustę i koper włoski.
  • Dodajemy śmietanę i dusimy na małym ogniu ok. 15 min. Doprawiamy solą i pieprzem.

Chrupiący bekon

  • Plastry bekonu smażymy na suchej patelni, aż staną się chrupkie.

Skrei’a serwujemy na plasterku bekonu lub rozkruszamy go i posypujemy rybę chrupiącymi kawałkami.