Przejdź do treści głównej

Skrei z sałatką z kolorowej fasoli i brukselki

Skrei z sałatką z kolorowej fasoli i brukselki
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Przepis na kolorowe danie, które z pewnością sprawdzi się w chłodne zimowe wieczory.

Składniki

-
+

800 g  filetu z dorsza norweskiego skrei
2 łyżki stołowe  soli gruboziarnistej
   olej do smażenia na głębokim tłuszczu

Sałatka

200 g  brukselki
100 g  ciecierzycy z puszki
100 g  czerwonej fasoli z puszki
100 g  białej fasoli z puszki
1 szt  czerwona cebula
3 szt  cebulki dymki
0,5 pęczek  natki pietruszki
3 łyżki stołowe  oliwy z oliwek
   sok ze świeżej cytryny
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Filet ze Skrei’a dzielimy na 4 części. Posypujemy grubą solą i odstawiamy na ok. 20 minut.
  • Następnie nadmiar soli spłukujemy i osuszamy rybę na papierowym ręczniku.
  • Rybę smażymy skórą do dołu, aż stanie się chrupiąca – przez ok. 5 minut.
  • Następnie Skrei’a wstawiamy do piekarnika nastawionego na funkcję grill. Pieczemy do momentu, aż ryba będzie ścięta (płatki mięsa ryby będą łatwo od siebie odchodzić).

Sałatka z fasoli i brukselki

  • Główki brukselki dzielimy na 4 części i gotujemy na pół twardo. Następnie obsmażamy na rozgrzanej oliwie.
  • Fasolę dokładnie płuczemy i osuszamy na sitku.
  • Cebulę kroimy na piórka, dymkę lub szczypiorek oraz natkę pietruszki siekamy.
  • Wszystkie warzywa łączymy i wstawiamy do ciepłego piekarnika, aby nabrały temperatury.
  • Doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku.

Skrei’a podajemy na rozłożonej na talerzach sałatce. Danie można dodatkowo skropić sokiem z cytryny.