Przejdź do treści głównej

Skrei z szynką dojrzewającą, pieczarkami i puree z pietruszki

Skrei z szynką dojrzewającą, pieczarkami i puree z pietruszki, Fotograf: Synøve Dreyer
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Synøve Dreyer

Wspaniały przepis na Dorsza Norweskiego Skrei, w którym filety z ryby owijamy dojrzewającą szynką i nadziewamy je pesto i bazylią. Danie doskonale współgra z pieczarkami i puree z pietruszki.

Składniki

-
+

800 g  filetu z dorsza norweskiego skrei, bez skóry i ości
3 łyżki stołowe  pesto
8 liście  świeżej bazylii
8 kromki  szynki dojrzewającej (np. parmeńska, szwarcwaldzka, serrano)
1 łyżka stołowa  masło

Puree z pietruszki

400 g  korzenia pietruszki
1 łyżka stołowa  masło
3 łyżki stołowe  śmietany 36%
0,5 łyżeczka  sól
0,25 łyżeczka  biały pieprz

Podawać z

8 szt  pieczarek
1 łyżka stołowa  masło
   rukoli

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  • Filet ze Skrei’a pokroić na 4 równe części, pozbyć się ości.
  • Każdy kawałek posmarować pesto i ułożyć na nim po 2 listki bazylii.
  • Filety złożyć na pół i każdy owinąć 2 plasterkami szynki, tak aby uzyskać ruloniki, które obsmażamy na gorącym maśle do momentu aż zbrązowieją – ok. 1-2 min.
  • Następnie przełożyć rybę do nagrzanego piekarnika, nastawionego na funkcję grill i piec jeszcze przez ok. 5-7 minut.

Puree z pietruszki

  • Obrany i umyty korzeń pietruszki gotujemy do miękkości w 0,5 litra mleka.
  • Następnie pietruszkę miksujemy wraz z miodem, solą i białym pieprzem do smaku.
  • Powoli dodajemy mleko, w którym gotowała się pietruszka, aż do uzyskania ulubionej konsystencji puree. 
  • Umyte pieczarki dzielimy wzdłuż na 4 części.
  • Lekko brązowimy je na suchej patelni, a następnie smażymy na maśle na złoto.

Podawać z

Po upieczeniu każdy rulonik przecinamy ostrym nożem na 2 części. Serwujemy z puree, pieczarkami oraz listkami rukoli.