Przejdź do treści głównej

Smażony łosoś norweski na penne z kozim serkiem i sosem szpinakowym

Smażony łosoś norweski na penne z kozim serkiem i sosem szpinakowym
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Jan Lech

Pomysł na oryginalny makaron z łososiem. Smaczne połączenie nietuzinkowych smaków, które nadają potrawie wykwintny charakter.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
1 opakowanie  makaronu penne
1 opakowanie  twarożku koziego
2 łyżki stołowe  serka mascarpone
1 garść  świeżego tymianku
1 opakowanie  świeżego, młodego szpinaku
1 pęczek  cebulki dymki
   olej z pestek winogron
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Na oleju przesmażamy posiekaną zieloną cebulkę. Podlewamy 2 szklankami wody, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy posiekany tymianek. Zagotowujemy.
  • Do wywaru dodajemy opakowanie makaronu penne. Stale mieszając, gotujemy makaron.
  • Kiedy makaron stanie się al dente, dodajemy opakowanie serka koziego.
  • Na drugiej patelni, na oleju,  przesmażamy zieloną cebulkę oraz opakowanie szpinaku. Po chwili dodajemy ser mascarpone.
  • Całość miksujemy na gładki sos, doprawiając solą i pieprzem.
  • Łososia norweskiego dzielimy na porcje i smażymy na patelni po ok. 3 min. z każdej strony, tak aby był różowy w środku.
  • Do głębokiego talerza wylewamy sos szpinakowy, kładziemy porcję makaronu, na wierzch łososia, dekorujemy ulubionymi ziołami.