Przejdź do treści głównej

Smażony łosoś norweski z sałatką z buraka, rabarbaru i cząstek pomelo

Smażony łosoś norweski z sałatką z buraka, rabarbaru i cząstek pomelo
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Wiosenna sałatka łącząca smaki buraków i owoców pomelo.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
4 szt  buraki
2 łodygi  rabarbaru
2 szt  pomela
   sok ze świeżej cytryny
   koper włoski, świeży
   kiełki
2 łyżki stołowe  miodu
   oliwy z oliwek
   sól i pieprz
   kminek

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Buraki smarujemy oliwą, posypujemy kminkiem i solą. Owijamy w folię aluminiową i wstawiamy do pieczenia w temp. 150°C na ok. 40 minut. Połowę jednego buraka pozostawiamy surową.
  • Miód roztapiamy na patelni. Na nim karmelizujemy rabarbar.
  • Pomelo dokładnie obieramy i filetujemy.
  • Upieczone buraki obieramy, kroimy w półplasterki. Następnie łączymy z rabarbarem, dodajemy cząstki pomelo, czarny pieprz, sok z cytryny i łyżkę oliwy. 
  • Łososia sprawiamy solą, pieprzem i smażymy z każdej strony po 2 minuty.

Łososia podajemy na sałatce. Danie dekorujemy ulubionymi kiełkami.