Przejdź do treści głównej

Smażony łosoś norweski z zielonym groszkiem i musztardą porzeczkową

Smażony łosoś norweski z zielonym groszkiem i musztardą porzeczkową
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Propozycja ciekawej sezonowej kompozycji smaków, idealna na wiosnę.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
300 g  zielonego groszku, mrożonego
1 szt  cebulki dymki
1 łyżka stołowa  masło
1 szt  cytryna
2 łyżki stołowe  musztardy Dijon
1 łyżka stołowa  miodu
100 g  czarnej porzeczki
2 łyżki stołowe  kwaśnej śmietany
1 łyżeczka  cukru
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Groszek wrzucamy do gotującej wody z dodatkiem cukru oraz soli na 2-3 minuty. Następnie odcedzamy i zalewamy zimną wodą.
  • Łyżkę groszku odkładamy do dekoracji.
  • Na maśle przesmażamy cebulkę. Dodajemy do niej groszek i całość gładko miksujemy.
  • Dodajemy sok z cytryny i startą skórkę z połowy cytryny.
  • Na patelni rozpuszczamy łyżkę miodu i karmelizujemy na nim porzeczkę. Całość miksujemy i łączymy z musztardą.
  • Łososia dzielimy na porcje, sprawiamy solą, pieprzem i przesmażamy z każdej strony po 2 minuty.

Podajemy z puree z groszku, kleksami z musztardy i śmietany kwaśnej.