Przejdź do treści głównej

Smażony łosoś z purée ziemniaczanym

Smażony łosoś z purée ziemniaczanym
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Iñaki Preysler

To łatwe, codzienne danie ze smażonego łososia i purée ziemniaczanego będzie smakowało całej rodzinie.

Składniki

-
+

800 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
600 g  ziemniaków
1 pęczek  pietruszka
   oliwa z oliwek, extra virgin
   sól

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Obieramy ziemniaki, kroimy na kawałki.
  • Gotujemy na miękko w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
  • Ubijamy tłuczkiem lub widelcem, dodajemy mleka, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Kroimy łososia na kawałki równej wielkości, posypujemy solą i pieprzem
  • Smażymy kawałki łososia na oleju na złotobrązowo, ok. 2 minuty z każdej strony

Podajemy smażonego łososia z purée ziemniaczanym z posiekaną pietruszką