Przejdź do treści głównej

Smażony łosoś z zapiekanką z batatów i ziemniaków

Smażony łosoś z zapiekanką z batatów i ziemniaków , Fotograf: Synøve Dreyer
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Synøve Dreyer

A gratin with sweet potato and potato is easier to make than you think, and is perfect for pan-fried salmon. Serve with sugar peas on the side.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego ze skórą
1 łyżka stołowa  sól
2 łyżki stołowe  oleju

Zapiekanka z batatów i ziemniaków

200 g  słodkich ziemniaków
500 g  ziemniaków
400 ml  mleka
1 łyżeczka  sól
0,5 łyżeczka  pieprz
200 ml  żółtego sera, tartego

Podawać z

   groszku cukrowego

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do 200 °C.
  • Dokładnie zeskrobać łuskę ryby, stronę mięsa posypać solą, pozostawić na około 10 minut.
  • Osuszyć i pokroić na porcje.
  • Rozgrzać patelnię z olejem; rybę smażyć około 5 minut skórą do dołu, aż skóra będzie ciemnobrązowa i chrupiąca.
  • Przewrócić i smażyć jeszcze minutę.

Zapiekanka z batatów i ziemniaków

  • Obrać bataty i ziemniaki. Bataty pokroić w słupki, a ziemniaki na plasterki.
  • Gotować w mleku około 5 minut na średnim ogniu, pilnując, żeby mleko nie wykipiało i nie przypaliło się.
  • Przelać razem z mlekiem do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posolić i popieprzyć.
  • Posypać tartym serem. Piec około 30 minut na środkowym poziomie piekarnika, aż wierzch się zarumieni.

Łososia podawać z zapiekanką i groszkiem cukrowym.