Przejdź do treści głównej

Smażony dorsz po chińsku w pięciu smakach

Smażony dorsz po chińsku w pięciu smakach, Fotograf: Synøve Dreyer
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Synøve Dreyer

Przyrządzając to chińskie danie poczujemy się jak w prawdziwej chińskiej kuchni. W tym przepisie dorsza smażymy w woku z przyprawami i podajemy z ryżem.

Składniki

-
+

750 g  filetu z dorsza, bez skóry i ości
50 ml  skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka  sól
0,5 łyżeczka  Chińska przyprawa pięciu smaków
100 ml  oleju kukurydzianego
   ziarna sezamu

Sos

1 ząbek  czosnku
1 łyżeczka  świeży imbir
2   cebulki dymki
1 łyżka stołowa  olej
2 łyżki stołowe  sherry, wytrawnego
2 łyżki stołowe  sosu sojowego, lekkiego
0,5 łyżeczka  Chińska przyprawa pięciu smaków
2 łyżeczki  skrobi kukurydzianej
2 łyżki stołowe  wody

Podawać z

   ryż jaśminowy

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Pokroić dorsza na paluszki, posypać mąką kukurydzianą, solą i chińską przyprawą pięciu smaków.
  • W woku podgrzać olej kukurydziany, aż zadymi.
  • Usmażyć połowę paluszków rybnych – około 1 minuty z każdej strony.
  • Wyłożyć na ręcznik papierowy; resztę ryby usmażyć w ten sam sposób.
  • Po usmażeniu trzymać w ciepłym miejscu.

Sos

  • Drobno posiekać czosnek i imbir; dymkę pokroić na kawałki o wielkości 1 cm.
  • Osuszyć wok; na niewielkiej ilości oleju kukurydzianego przez 2 minuty smażyć czosnek, imbir i dymkę.
  • Dodać sherry i sos sojowy, po czym gotować jeszcze 3 minuty.
  • Zmniejszyć płomień i dodać chińską przyprawę pięciu smaków.
  • Mąkę kukurydzianą wymieszać z wodą, dodać do sosu; zagotować.

Dorsza podawać z sosem i ryżem jaśminowym.