Przejdź do treści głównej

Smażony dorsz w orientalnym sosie

Smażony dorsz w orientalnym sosie
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Trudny

Fotograf: Tom Haga

Smażony dorsz to już klasyka, lecz podany z gnocchi domowej roboty i sosem ponzu zyskuje całkiem nowy smak. Podając go z orzechami nerkowca i karczochami, otrzymamy pyszne danie na specjalne okazje.

Składniki

-
+

800 g  filetu z dorsza, bez skóry i ości
   sól gruboziarnista
   masło
   olej roślinny

Gnocchi

500 g  ziemniaków
50 g  mąki pszennej
1 łyżeczka  sól
2   jajka

Marynata ziołowa

1 pęczek  świeżych ziół
100 ml  oliwy z oliwek

Sos ponzu

2 łyżki stołowe  sosu sojowego
1   limonka
1 łyżeczka  ocet ryżowy
150 g  masła
1 łyżeczka  śmietanka
4 łyżki stołowe  kawioru
   sól

Podawać z

50 g  orzechów nerkowca
2   karczochy

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.

Gnocchi

  • Gotujemy ziemniaki ze skórką na miękko. Obieramy i ubijamy na gładką masę bez grudek. Dodajemy mąkę i sól, lekko zagniatamy. Wbijamy jajko i zagniatamy elastycznie ciasto.
  • Zawijamy ciasto w cienki rulon i kroimy na kawałki o długości ok. 2 cm. Każdy kawałek przyciskamy  lekko widelcem, aby kluski stały się na wpół płaskie i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • Tuż przed podaniem dobrze odsączamy i wrzucamy do ziołowego purée.

Ziołowe purée

  • Miksujemy dowolne zioła z oliwą w malakserze. Możemy użyć na przykład natki pietruszki, bazylii lub szczypiorku.

Sos ponzu

  • Do garnka wlewamy sos sojowy, sok z limonki i ocet ryżowy, podgrzewamy i dodajemy masło, ubijając wszystko na jednolitą masę.
  • Tuż przed podaniem doprawiamy solą, dodajemy śmietankę i kawior.

Dorsz

  • Posypujemy filety z dorsza solą gruboziarnistą i zostawiamy na 10 minut. Płuczemy zimną wodą i osuszamy na papierowym ręczniku.
  • Smażymy dorsza z jednej strony na maśle i wysokogatunkowym oleju do smażenia.
  • Podajemy z gnocchi, orzechami nerkowca, karczochami i sosem ponzu.