Przejdź do treści głównej

Smażony dorsz z boczkiem

Smażony dorsz z boczkiem
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Esten Borgos

Dorsz z boczkiem, ziemniakami i concassé z pomidorów tołatwe i smaczne danie. Zarówno rybę, jak i ziemniaki pieczemy w piekarniku. Daje nam to możliwość przygotowania concassé w trakcie pieczenia ryby.

Składniki

-
+

700 g  filetu z dorsza, bez skóry i ości
75 g  bekonu
   sól i pieprz

Ziemniaki z piekarnika

12   ziemniaków
   olej roślinny
   sól i pieprz

Concassé z pomidorów

400 g  pomidorów z puszki
2 łyżki stołowe  świeżego szczypiorku
3 łyżki stołowe  oliwy z oliwek
0,5 łyżeczka  sól
0,2 łyżeczka  pieprz
0,2 łyżeczka  cukru

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Nastawiamy piekarnik na 200°C.
  • Kroimy dorsza na porcje, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Pieczemy w piekarniku ok. 10 minut.
  • Kroimy boczek na kawałki i smażymy na chrupko na suchej patelni.

Ziemniaki z piekarnika

  • Ziemniaki skrobiemy, myjemy, osuszamy i kroimy na pół.
  • Maczamy w oleju i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
  • Posypujemy odrobiną soli i pieprzu i pieczemy w piekarniku ok. 15 minut.

Concassé z pomidorów

  • Odsączamy pomidory i siekamy szczypiorek.
  • Mieszamy pomidory ze szczypiorkiem i oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Dorsza podajemy z boczkiem, ziemniakami z piekarnika i concassé z pomidorów.