Przejdź do treści głównej

Smażony dorsz z warzywną salsą

Smażony dorsz z warzywną salsą, Fotograf: Synøve Dreyer
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Synøve Dreyer

Smażony dorsz nadziewany serem i wędzoną szynką to pyszne danie. Można podać z warzywną salsą własnej roboty i ugotowanymi ziemniakami.

Składniki

-
+

700 g  filetu z dorsza norweskiego
4 kromki  szynki dojrzewającej (np. parmeńska, szwarcwaldzka, serrano)
4 kromki  sera jarlsberg
100 ml  mąki pszennej
2 łyżeczki  soli
1 łyżeczka  pieprz
1 łyżka stołowa  masło
1 łyżka stołowa  olej

Warzywna salsa

1   cebula
1   cukinia
2   pomidory
1 łyżka stołowa  olej
2 łyżeczki  soku ze świeżej cytryny
2 łyżki stołowe  pietruszki
   sól i pieprz

Podawać z

   ziemniak

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Dorsza pokroić na równe kawałki. Każdy kawałek przekroić na dwa cienkie filety.
  • Między dwa filety włożyć ser i szynkę, przycisnąć.
  • Rybę obtoczyć w mące połączonej z solą i pieprzem.
  • Smażyć na złoto na patelni z dodatkiem masła i oleju – około 3 minut z każdej strony.

Warzywna salsa

  • Cebulę i kabaczek pokroić w drobną kostkę.
  • Pomidory zblanszować: przeciąć skórkę na krzyż w górnej części, włożyć do wrzącej wody na kilka minut, po czym od razu przełożyć do zimnej wody. Z pomidorów usunąć skórę i nasiona, pokroić w małą kostkę.
  • Cebulę, kabaczek i pomidory podgrzać na oleju.
  • Dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Pod koniec wmieszać posiekaną natkę pietruszki.

Dorsza podawać z warzywną salsą i ugotowanymi ziemniakami.