Przejdź do treści głównej

Smażony na patelni łosoś norweski z parmezanem

Smażony na patelni łosoś norweski z parmezanem , Fotograf: Alf Børjesson
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Alf Børjesson

Łososia norweskiego można przygotować na wiele różnych sposobów.  To danie z łososia norweskiego, podane z ratatouille i sosem śmietanowo-parmezanowym, to pyszna propozycja na proszoną kolację.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
4 łyżeczki  tapenady
   sól i pieprz
   olej roślinny

Ratatouille

3 szt  cebule szalotki
4 ząbki  chińskiego czosnku
1 szt  marchew
1 szt  cukinia
1 szt  bakłażan
1 szt  cebula
400 g  pomidorów z puszki
1 łyżka stołowa  przecier pomidorowy
3 łyżki stołowe  oliwy z oliwek
   sól i pieprz

Sos

300 ml  śmietany 18%
125 g  sera parmezan
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.

Ratatouille

  • 1/3 szalotek posiekaj drobno, resztę zaś na większe kawałki.
  • Podsmaż, przez 2-3 minuty,  drobno posiekane szalotki, pomidory oraz passatę na gorącym oleju.
  • Zmniejsz ogień. Gotuj sos na wolnym ogniu przynajmniej pół godziny.
  • Pokrój warzywa w kostkę i dodaj je do sosu.  Pod koniec gotowania dodaj cebulę.

Sos śmietanowo-parmezanowy

  • Podgrzewaj śmietanę, aż jej objętość zredukuje się o połowę.
  • Wrzuć starty parmezan i mieszaj, aż połączy się ze śmietaną.
  • Przypraw solą i pieprzem.

Smażenie

  • Pokrój łososia norweskiego w plastry równej wielkości, oprósz delikatnie solą i smaż przez około 2 minuty z każdej strony, aż nabierze złocistego koloru.
  • Podziel ratatouille na równe części i rozłóż je na podgrzanych talerzach. Na poduszkach z ratatouille ułóż po jednym filecie norweskiego łososia.
  • Do dekoracji użyj tapenady i odrobiny parmezanu. Podawaj z sosem śmietanowo-parmezanowym.