Przejdź do treści głównej

Smażony skrei z fenkułem i sosem z kwaśnej śmietany

Smażony skrei z fenkułem i sosem z kwaśnej śmietany, Fotograf: Synøve Dreyer
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Synøve Dreyer

Tradycyjne danie ze smażonego skrei'a z sosem z kwaśnej śmietany, ziemniakami i marchewką, które w tym przepisie wzbogaciliśmy o ciekawy dodatek, jakim jest koper włoski - czyli fenkuł.

Składniki

-
+

1 kg  filet z dorsza norweskiego skrei
3 łyżeczki  soli
2 łyżki stołowe  masła

Koper włoski

1 szt  koper włoski, świeży
1 łyżka stołowa  masło

Sos z kwaśnej śmietany

75 g  masła
0,75 dl  śmietana 36%

Podawać z

   marchew
   ziemniak

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Dokładnie usunwamy łuski z ryby i kroimy ją na równe porcje.
  • Skrei'a posypujemy solą od mięsistej strony i pozostawiamy na ok. 10 minut.
  • Na patelni rozpuszczamy masło i kładziemy na nim skrei'a stroną ze skórą.
  • Smażymy ok. 4-5 minut, aż skóra stanie się ciemnobrązowa, a następnie przekładamy kawałki ryby i smażymy przez ok. 1 minutę z drugiej strony.

Fenkuł

  • Fenkuł płuczemy i kroimy w podłużne kawałki.
  • Smażymy na maśle przez ok. 3-4 minuty, do momentu aż lekko zmięknie.

Sos z kwaśnej śmietany

  • Rozpuszczamy masło na patelni, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Czekamy aż uzyska temperaturę pokojową.
  • Następnie ubijamy masło z kwaśną śmietaną, do momentu uzyskania kremowej konsystencji. 
  • Do smaku dodajemy sok z cytryny.

Skrei'a podajemy z fenkułem, sosem z kwaśnej śmietany oraz gotowaną marchewką i ziemniakami.