Przejdź do treści głównej

Solony dorsz zapiekany z brokułami

Solony dorsz zapiekany z brokułami, Fotograf: Synøve Dreyer
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Synøve Dreyer

Sok pomarańczowy nadaje tej potrawie orzeźwiającego smaku. Tak przygotowaną rybę proponujemy podać z purée z ziemniaków.

Składniki

-
+

600 g  filetu z dorsza, lekko solonego
0,5 szt  brokuł
2   marchewki
3   pomarańcze
   pieprz

Sos

60 g  masła
   sok ze świeżej cytryny
   sól i pieprz

Podawać z

   purée ziemniaczane

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do 200 °C.
  • Rybę pokroić na porcje.
  • Brokuły podzielić na różyczki, marchewkę pokroić w cienkie słupki.
  • Wycisnąć sok z pomarańczy, zagotować. Brokuły i marchewkę gotować w soku przez kilka minut.
  • Warzywa wyjąć z soku i przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego; sok zachować.
  • Rybę ułożyć na warzywach, posypać tartą skórką pomarańczową i pieprzem.
  • Piec około 15 minut, aż ryba będzie miękka.

Sok

  • Sok pomarańczowy lekko podgrzać i stopniowo dodawać masło, aż sos zgęstnieje. Nie gotować.
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Podawać z sosem i purée z ziemniaków.