Przejdź do treści głównej

Spaghetti z norweskim łososiem

Spaghetti z norweskim łososiem
  • 
4

    4 porcje

  • 20 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Iñaki Preysler

Makaron można przyrządzić na wiele różnych sposobów. W tym przepisie spaghetti podawane jest z norweskim łososiem i kremowym sosem serowo-pomidorowym.

Składniki

-
+

400 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
350 g  makaronu spaghetti
1,5 kubki  sos pomidorowy
4 łyżki stołowe 
   pietruszka
   sól
   świeżej bazylii

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Gotujemy makaron w zagotowanej solonej wodzie według wskazówek na opakowaniu, a następnie odsączamy.
  • Kroimy łososia w kostkę ok. 2 cm
  • Łączymy sos pomidorowy i kremowy ser w garnku, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kuchence do zagotowania.
  • Wkładamy kawałki łososia do sosu tak, aby były zanurzone i przykrywamy pokrywką. Gotujemy ok. 1 minuty.
  • Doprawiamy solą do smaku.

Podajemy makaron z łososiem, polany sosem z dodatkiem siekanej bazylii lub pietruszki.