Przejdź do treści głównej

Stek z łososia norweskiego i penne z suszonymi pomidorami, cukinią oraz pesto z rukoli i orzechów nerkowca

Stek z łososia norweskiego i penne z suszonymi pomidorami, cukinią oraz pesto z rukoli i orzechów nerkowca
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Składniki

-
+

650 g  filetu z łososia norweskiego ze skórą
1 opakowanie  makaronu penne
1 szt  cukinia
80 g  suszonych pomidorów
100 g  pomidorków cherry
1 opakowanie  rukoli
1 opakowanie  orzechów nerkowca
50 g  sera parmezan
100 ml  oliwy z oliwek, extra virgin
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Filet z łososia norweskiego czyścimy z łusek, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na papierowym ręczniku. Następnie kroimy na 4 steki. Skórę nacieramy solą.
  • Makaron penne gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Suszone pomidory, połówki pomidorków koktajlowych i pokrojoną w cienki plasterki cukinię przesmażamy na patelni.
  • Rukolę płuczemy i blendujemy z oliwą i orzechami nerkowca, doprawiając solą i pieprzem.
  • Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z warzywami. Całość zalewamy pesto rukolowym. 
  • Łososia norweskiego smażymy na rozgrzanej oliwie po ok. 3 minuty z każdej strony. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na ok. 4 minuty.

Penne rozkładamy na talerzach, posypujemy tartym parmezanem i układamy oprószony pieprzem stek z łososia.