Przejdź do treści głównej

Stek z łososia z musem jabłkowo-chrzanowym z pieczonymi burakami

Stek z łososia z musem jabłkowo-chrzanowym z pieczonymi burakami
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Kamil Zieliński

Stek z łososia norweskiego urozmaicony musem i pieczonymi burakami. Lekkie danie na codzienny obiad.

Składniki

-
+

4 x po 150 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
400 g  kwaśnych jabłek (antonówek lub szarej renety)
4   buraki
4 łyżki stołowe  chrzanu
1/4 kostka  masło
100 ml  śmietany 36%
2 łyżki stołowe  miodu
   olej roślinny
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Łososia posypujemy solą i pieprzem.
  • Buraki smarujemy olejem, zawijamy w folię aluminiową 
i wstawiamy do piekarnika na pieczenie w temp. 170°C – pieczemy ok. 45 min., do miękkości.
  • Jabłka kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni z rozpuszczonym masłem. Dodajemy miód i dusimy. Miękkie miksujemy, dodajemy chrzan i śmietanę. Całość lekko podgotowujemy.
  • Łososia smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony.
  • Następnie podajemy na musie jabłkowo-chrzanowym z pieczonymi burakami.