Przejdź do treści głównej

Szaszłyki z łososia norweskiego

Szaszłyki z łososia norweskiego
  • 
4

    4 porcje

  • 20 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Iñaki Preysler

Łosoś pokrojony w kostki bardzo szybko jest gotowy, więc można go z łatwością przyrządzić w postaci szaszłyku. Wystarczy włożyć szaszłyki na grilla czy na patelnię na jedną lub dwie minuty i gotowe.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
1   por
1   papryka, zielona
   oliwa z oliwek, extra virgin
   sól
   drewniane patyczki
   tymianek, suszony

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Zdejmij skórę z łososia norweskiego i pokrój rybę w niewielkie kostki.
  • Umyj paprykę i pokrój w kawałki o równej wielkości.
  • Usuń zieloną część pora, umyj i pokrój na plasterki o grubości ok. 1 cm.
  • Nałóż kostki łososia norweskiego na patyczki na przemian z warzywami.
  • Posyp niewielką ilością soli i nałóż pędzlem oliwę.
  • Smaż na gorącym grillu lub na patelni ze wszystkich stron, aż łosoś zmieni kolor na złoty.Serve immediately.

Podaj natychmiast.