Przejdź do treści głównej

Szaszłyki z łososia z przyprawami tandoori i miętowym jogurtem

Szaszłyki z łososia z przyprawami tandoori i miętowym jogurtem
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Ingvar Eriksson

Tandoori to rodzaj mieszanki przypraw.  Dania tandoori oparte są zwykle na kurczaku, ale zapewniamy Was, że łosoś sprawdzi się równie dobrze.

Składniki

-
+

800 g  filetu z łososia norweskiego ze skórą
8 szt  drewniane patyczki

Marynata

2 łyżeczki  pasty tandroori
1 łyżeczka  suszonych płatków chili
2 łyżki stołowe  olej roślinny
200 ml  jogurtu
1 garnek  świeżej mięty
1 ząbek  czosnku
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Pokrój łososia na spore kawałki.  
  • W misce zmieszaj wszystkie składniki marynaty.  
  • Nadziej kawałki łososia na patyczki do szaszłyków i zanurz je w marynacie przynajmniej na 20 minut.  
  • Grilluj nad mocnym ogniem przez kilka minut.

Jogurt miętowy

  • Posiekaj listki mięty oraz czosnek i dodaj je do jogurtu.  
  • Przypraw solą i pieprzem.

Rada:  Umieść patyczki do szaszłyków w wodzie i pozostaw, by moczyły się przed grillowaniem przez około godzinę. W ten sposób zmniejszysz ryzyko ich przypalenia.