Przejdź do treści głównej

Szaszłyki z łososia z sałatką grecką

Szaszłyki z łososia z sałatką grecką, Fotograf: Studio Dreyer-Hensley
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

Grillowane szaszłyki z łososia to łatwa i popularna potrawa. Gdy lato i sezon grillowy są jeszcze daleko, nic nie stoi na przeszkodzie, aby szaszłyki z łososia przyrządzić w piecu.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
1 łyżeczka  proszkowanych nasion kopru
1 łyżka stołowa  goździki
1 łyżka stołowa  proszku z chilli
1 łyżeczka  sól
4 szt  szaszłyków

Sałata grecka

2 szt  pomidory
0,5 szt  świeży ogórek
200 g  sera feta
3 szt  cebule szalotki
100 g  oliwek, czarnych
2 łyżki stołowe  świeżego oregano
2 łyżki stołowe  oliwy z oliwek, extra virgin

Tzatziki

1 szt  świeży ogórek
1 ząbek  czosnku
1 łyżka stołowa  oliwa z oliwek, extra virgin
200 ml  jogurtu
   sól i pieprz

Podawać z

4 szt  chlebki pita

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać grill.
  • Filet z łososia pokroić w dużą kostkę. Na każdy szpikulec nabić cztery kostki.
  • Dobrze wymieszać koper włoski, goździki, chili i sól. Szaszłyki obtoczyć w przyprawach.
  • Szaszłyki grillować po 2 minuty z każdej strony.
  • Chleb pita lekko podgrzać na grillu tuż przed podaniem.

Sałatka grecka

  • Pomidory, ogórek i ser feta pokroić w kostkę, a szalotkę na cienkie kawałki.
  •  Oliwki i posiekane oregano wymieszać z oliwą z oliwek, następnie zalać sałatkę.

Tzatziki

  • Ogórek obrać, przeciąć wzdłuż, łyżeczką usunąć nasiona, a następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  • Ogórek posypać solą i odstawić na 15 minut, po czym odsączyć powstały sok.
  • Czosnek drobno pokroić i połączyć z pozostałym składnikami na tzatziki.
  • Doprawić solą i pieprzem.

Szaszłyki z łososia podawać z chlebem pita, sałatką grecką i tzatziki.

Wskazówka: Drewniane szpikulce do szaszłyków przed użyciem należy moczyć w wodzie przez 30 minut.