Przejdź do treści głównej

Szaszłyki z łososiem i limonką

Szaszłyki z łososiem i limonką
  • 
4

    4 porcje

  • 20 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Esten Borgos

Sekret dania tkwi w limonce, która nadaje łososiowi smak świeżości. Podawany z domowym sosem ziołowym jest prostym i smacznym daniem z grilla.

Składniki

-
+

700 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
2   limonki
4   drewniane patyczki
   olej roślinny

Sos

2 łyżki stołowe  pietruszki
100 ml  śmietany 18%
100 ml  jogurtu
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzewamy grilla 
  • Kroimy łososia na kawałki o wielkości ok. 3 cm, a limonkę w cienkie plasterki
  • Nadziewamy na szpikulce łososia i złożone w półplasterki limonki
  • Smarujemy łososia i ruszt olejem i smażymy na grillu ok. 2 minut  z każdej strony

Sos:

  • Siekamy drobno pietruszkę, a następnie mieszamy ze śmietaną i jogurtem 
  • Doprawiamy solą i pieprzem

Podajemy szaszłyki łososiowe z sosem w sosjerce obok.

Wskazówka: Jeżeli używamy drewnianych szpikulców, należy je zanurzyć w wodzie ok. 30 minut przed użyciem.