Przejdź do treści głównej

Taco z łososiem

Taco z łososiem , Fotograf: Jim Hensley
  • 
4

    4 porcje

  • 20 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Jim Hensley

Taco łatwo przyrządzić, a dla wielu osób to ulubiona potrawa na weekend. Następnym razem warto wypróbować ten przepis na taco z łososiem.

Składniki

-
+

500 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
0,5 szt  cebula
2 łyżki stołowe  margaryny w płynie
7 łyżki stołowe  przyprawy do taco
100 ml  wody
1 szklanka  sos do taco
8 szt  tortille do taco

Podawać z

0,5 szt  sałaty
0,5 szt  cebula
0,5 szt  papryki
2 szt  pomidory
1 szt  świeży ogórek
1 dl 
100 g  żółtego sera, tartego
300 ml  kwaśnej śmietany, lekkiej
200 ml  sosu do taco

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury podanej na opakowaniu z taco.
  • Łososia pokroić w kostkę.
  • Cebulkę drobno posiekać.
  • Pokrojonego łososia usmażyć szybko na mocno rozgrzanej patelni z masłem, dodając połowę opakowania z przyprawą do taco. Odstawić. 
  • Cebulę usmażyć z resztą przyprawy. 
  • Dodać wodę i sos do taco; zagotować.
  • Dodać łososia, przykryć i podgrzewać, aż łosoś będzie całkowicie ugotowany.

Sposób podawania

  • Sałatę, cebulę i paprykę cienko pokroić.
  • Pomidory i ogórka pokroić na kawałki.
  • Ułożyć sałatkę, warzywa i ser na półmisku.
  • Tacki taco podgrzać w piekarniku tuż przed podaniem.

Ciepłe taco napełniać warzywami, serem i łososiem. Podawać z kwaśną śmietaną i sosem do taco. 

Wskazówka: Można również użyć muszli taco lub placków tortilla.