Przejdź do treści głównej

Tataki z łososia

Tataki z łososia
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

Łosoś gotowany czy sashimi – a może i jedno, i drugie? Tataki to po japońsku ryba krótko smażona lub gotowana na dużym ogniu, której środek pozostaje surowy.

Składniki

-
+

400 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry

Sos

6 łyżki stołowe  sake (wina ryżowego)
4 łyżki stołowe  sosu sojowego, lekkiego
4 łyżki stołowe  białego wina
2 łyżeczki  przyprawy mirin
0,5 szt  cebula
0,5 szt  selera
2   ogórki konserwowe
3 łyżki stołowe  kaparów

Podawać z

   sałaty

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Łososia gotować w wodzie przez jedną minutę, po czym natychmiast przełożyć do lodowatej wody i ochłodzić.
  • Łososia wyjąć z wody, osuszyć i pokroić na cienkie plastry.

Sos

  • Połączyć płynne składniki.
  • Drobno posiekać cebulę, selera i pikle; dodać do sosu razem z kaparami.

Plastry łososia ułożyć na półmisku, polać częścią sosu. Resztę sosu przelać do miseczki, by później użyć jako dip. Udekorować sałatą.

Wskazówka: Mirin można dostać w sklepach z żywnością z całego świata, a sake w sklepach alkoholowych. Jeśli nie uda się dostać tych produktów, można je zastąpić tą samą ilością białego wina.