Przejdź do treści głównej

Tortilla z łososiem

Tortilla z łososiem, Fotograf: Sentralen
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Sentralen

Lubisz kuchnię meksykańską? Spróbuj tortillę z łososiem, która jest ciekawą alternatywę dla tradycyjnego taco. Danie proste i szybkie do przygotowania.

Składniki

-
+

500 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
1 szt  cebula
2 łyżki stołowe  oliwy z oliwek
7 łyżki stołowe  przyprawy do taco
1 dl  wody
2 dl  sosu do taco
8 szt  placków tortilli

Podawać z

1 szt  awokado
1 szt  pomidor
0,5 szt  papryka, czerwona
0,5   sałata lodowa
200 g 
200 g  żółtego sera, tartego
0,2 l  śmietana 36%
   limonka

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Kroimy łososia w kostki.
  • Siekamy drobno cebulę i podsmażamy na oliwie razem z przyprawą taco.
  • Dodajemy wodę i sos taco. Doprowadzamy do wrzenia. 
  • Dodajemy łososia i obracamy go ostrożnie tak, aby sos przykrył całą rybę.
  • Przykrywamy pokrywką i zdejmujemy patelnię z ognia. Zostawiamy na ok. 1 minutę.
  • Podgrzewamy placki tortilli zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Podajemy

  • Kroimy awokado, pomidora, paprykę i sałatę i wkładamy do osobnych salaterek. 
  • Kukurydzę, ser i śmietanę przekładamy do salaterek.

Wkładamy łososia, warzywa i ser do ciepłych tortilli i podajemy ze śmietaną.