Przejdź do treści głównej

Troć pieczona z kremem z selera i jabłkiem

Troć pieczona z kremem z selera i jabłkiem
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Trudny

Fotograf:

Troć to ryba, która doskonale nadaje się do szybkiej obróbki cieplnej, tak jak w tym przepisie. Dodając sezonowe warzywa otrzymasz doskonała przystawkę lub danie główne.

Składniki

-
+

250 g  filetu z troci, bez ości i skóry
1 szt  cytryna
   oliwy z oliwek

Krem z selera

200 g  selera
100 ml  śmietany 18%
1 łyżka stołowa  masło
   sól i pieprz

Sałatka

1 gałązki  selera
1 szt  jabłko
   sól i pieprz
   oliwy z oliwek
   sok ze świeżej cytryny

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Nagrzać piekarnik do 80oC
  • Pokroić troć na kawałki
  • Posmarować blachę do pieczenia oliwą i posypać ją solą.
  • Obetrzeć skórkę z cytryny. Wycisnąć sok z cytryny i użyć go później do sałatki.
  • Upiec troć w piekarniku, aż temperatura mięsa osiągnie 42 stopnie, przez ok. 10 minut.

Krem z selera

  • Oczyścić korzeń selera i pokroić go na kawałki
  • Ugotować kawałki selera w lekko osolonej wodzie, aż staną się miękkie, przez ok. 10 minut.
  • Odlać wodę i zmiksować seler ze śmietaną i masłem.
  • Doprawić solą i pieprzem.

Sałatka

  • Pokroić seler naciowy na kawałki i pogotować je przez minutę. Następnie wystudzić.
  • Obrać jabłko, wyjąć pestki i pokroić je na małe kostki.
  • Zmieszać selera z jabłkiem i doprawić solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny.

Podawać troć z kremem z selera i  sałatką.

Wskazówka: Można użyć łyżki do wykrawania i wykroić z jabłka ładne kulki.