Przejdź do treści głównej

Wok z łososiem

Wok z łososiem
  • 
4

    4 porcje

  • 20 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Astrid Hals

Łosoś w woku z warzywami to danie na prosty i smakowity obiad. Wybór warzyw należy do was.

Składniki

-
+

500 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
2 szt  marchewki
1 szt  cebula
1 szt  papryka, czerwona
1 szt  brokuł
1 szt  kalafior
1 łyżka stołowa  olej roślinny
4 łyżki stołowe  słodkiego sosu chili

Podawać z

   ryż

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Kroimy łososia na długie paski, ok. 1 cm grubości.
  • Kroimy marchewkę i cebulę w cienkie plastry, paprykę w paseczki, a brokuł i kalafior w małe różyczki.
  • Podgrzewamy olej w woku albo na patelni z nieco wyższym brzegiem i dodajemy warzywa.
  • Podsmażamy warzywa na dużym ogniu na chrupko, cały czas mieszając, ok. 2 minuty.
  • Dodajemy słodki sos chili, dobrze mieszamy i zmniejszamy ogień.
  • Kładziemy paski łososia na warzywa, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na ok. 2 minuty.

Podajemy

  • Z ryżem.

Wskazówka

  • W zależności od upodobania i od pory roku możemy dowolnie dobierać warzywa.  Do potrawy można dodać także świeże zioła, a słodki sos chili zastąpić sosem sojowym.