Przejdź do treści głównej

Wrap z łososiem i jabłkiem

Wrap z łososiem i jabłkiem , Fotograf: Esten Borgos
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Esten Borgos

Wrap z grillowanym łososiem jest prosty i łatwy do zrobienia. Jabłko nada potrawie świeżości; można dodawać też inne warzywa i dressingi.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
200 g  mieszanki sałat
0,5 szt  świeży ogórek
1   jabłko zielone
4 szt  placków tortilli
   olej
   sól i pieprz
   folia aluminiowa

Dressing

200 ml  kwaśnej śmietany, lekkiej
2 łyżeczki  musztardy ziarnistej z gorczycą

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Łososia norweskiego pokroić na porcje, posmarować olejem, posolić i popieprzyć.
  • Arkusz folii aluminiowej złożyć na cztery, tak aby złożony kawałek był kwadratem o boku około 15 cm. Nasmarować olejem.
  • Łososia norweskiego położyć na folii i umieścić na rozgrzanym grillu.
  • Grillować przez 3 minuty z każdej strony.
  • Sałatę umyć i porwać na kawałki.
  • Ogórka pokroić na plasterki, a jabłko w paseczki. 
  • Tortille podgrzać zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  • Aby przygotować dressing, wymieszać kwaśną śmietanę z musztardą.
  • Na każdym placku ułożyć sałatę, ogórek, jabłko i łososia, polać dressingiem.

Placek zawinąć i podać.

Wskazówka: Łososia można również usmażyć na patelni.