Przejdź do treści głównej

Wrap z łososiem i sałatką z mango

Wrap z łososiem i sałatką z mango
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

Na lunch lub lekki obiad można przygotować przepyszny wrap z łososiem i sałatką z mango. Przyrządzenie tego dania jest proste i ciekawe.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
2 łyżki stołowe  margaryny w płynie
1 łyżeczka  sól
0,5 łyżeczka  pieprz

Sałatka z mango

1   mango
0,5 szt  papryczka chilli, czerwona
0,5 szt  sałata lodowa
1 gałązki  świeżej kolendry
0,5 szt  limonka

Podawać z

2 łyżki stołowe  kwaśnej śmietany, lekkiej
2 łyżeczki  wasabi
4 szt  placków tortilli
2 łyżki stołowe  ziaren sezamu

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Łososia pokroić na porcje.
  • Smażyć na margarynie po 3 minuty z każdej strony.
  • Doprawić solą i pieprzem.

Sałatka z mango

  • Obrać mango i pokroić w paski.
  • Paprykę chili pokroić na cienkie krążki.
  • Sałatę pokroić w paski.
  • Kolendrę drobno poszatkować.
  • Mango, paprykę chili i kolendrę wymieszać z sokiem wyciśniętym z limonki.

Sposób podawania

  • Wymieszać kwaśną śmietanę i wasabi.
  • Tortille posmarować śmietaną, dodać nieco sałatki z mango.
  • Układać kawałki łososia na plackach, posypać sezamem.

Tortille zawinąć i podawać.