Przejdź do treści głównej

Wstążki makaronowe z łososiem norweskim, dynią i szpinakiem

Wstążki makaronowe z łososiem norweskim, dynią i szpinakiem
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf:

Smaczny i prosty sposób na makaronowe danie z łososiem norweskim.

Składniki

-
+

300 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
350 g  makaron tagliatelle
200 g  dyni
100 g  szpinaku
4 ząbki  czosnku
1 szt  cytryna
80 ml  białego, wytrawnego wina
1 łyżeczka  miodu
5 łyżki stołowe  oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe  masła
1 pęczek  świeżego szczypiorku

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Filet z łososia norweskiego solimy, a następnie pieczemy przez 15 minut na pergaminie w temperaturze 180°C. 
  • Po wystudzeniu dzielimy go na małe kawałki.
  • Obieraczką do ziemniaków wycinamy z dyni długie wstążki.
  • Dodajemy do nich wyciśnięte 2 ząbki czosnku, sok z 1 cytryny, łyżeczkę miodu, sól.
  • Całość delikatnie mieszamy z oliwą i odstawiamy.
  • Do wrzącej, posolonej wody dodajemy wycięte obieraczką długie paski skórki z cytryny, a następnie makaron i gotujemy go zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Odcedzamy i usuwamy skórkę z cytryny.
  • Gorący makaron przekładamy do garnka, dodajemy dynię, świeży szpinak, masło, cząstki łososia oraz przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek i białe wino (opcjonalnie).
  • Podgrzewamy na małym ogniu, delikatnie mieszając przez 3 minuty.

Podajemy posypane drobnym szczypiorkiem.