Przejdź do treści głównej

Wytrawne babeczki z duszonymi porami i śledź norweski w koperku

Wytrawne babeczki z duszonymi porami i śledź norweski w koperku
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Trudny

Fotograf: Kamil Zieliński

Wiosenna propozycja lekkiej i smacznej potrawy na bazie śledzia i porów. Świetnie sprawdzi się na weekendowym rodzinnym obiedzie.

Składniki

-
+

Marynata

4   filety ze śledzia norweskiego
100 ml  octu winnego
4   cebule
1 garść  świeżego koperku
100 ml  olej roślinny
1,5 szklanka  wody
   goździki
   liść laurowy
   ziele angielskie
   sól i pieprz
 szczypta  cukru

Ciasto

200 g  mąki pszennej
100 g  masła
2   jajka
2   żółtka
2   pory
100 ml  kwaśnej śmietany
60 g  sera Bursztyn
50 g  masła
 szczypta  gałki muszkatołowej
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.

Marynata

  • Cebulę pokroić w grube plastry, sparzyć  i odstawić.
  • Zagotować wodę z octem, łodygami z koperku, przyprawami.
  • Do gotowej zalewy dodać sparzoną cebulę. 
  • Sprawione śledzie zalać zimną zalewą, odstawić na min. dobę.
  • Przed podanie wyjąć śledzie z zalewy, posypać koperkiem, zalać olejem i oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Babeczki

  • Z mąki, masła, żółtek i szczypty soli  zagnieść  kruche ciasto. Odstawić na chwilę, aby odpoczęło.
  • Następnie rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletek, uprzednio smarując je masłem. Piec w 180°C przez ok. 15 min.
  • Białe części pora pokroić w plastry i przesmażyć na maśle.
  • Jajka wymieszać ze śmietaną, tartym serem i doprawić.
  • Połączyć z przesmażonymi porami.
  • Masę wylać na podpieczone ciasto i zapiec.

Śledzia podawać w towarzystwie babeczek z porami.