Przejdź do treści głównej

Zapiekanka z łososiem i bazylią

Zapiekanka z łososiem i bazylią , Fotograf: Studio Dreyer-Hensley
  • 
6

    6 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

Zapiekanka rybna to ulubione danie dzieci i dorosłych. W tym przepisie posypkę z bułki tartej zastępuje się bazylią, chlebem i czosnkiem.

Składniki

-
+

1 kg  filetu z łososia norweskiego bez skóry
400 ml  makaronu
   masło
   sól

Sos beszamelowy

100 g  masła
100 g  mąki pszennej
800 ml  mleka
1 szt  cebula szalotka
2 szt  białka jajek
6 szt  żółtka
   sól
   pieprz kajeński
   gałki muszkatołowej

Wykończenie

0,5 szt  białe pieczywo
1 ząbek  czosnku
100 ml  świeżej bazylii

Surówka z marchwi

2 szt  marchewki
2 kromki  brukwi
1 szt  jabłko
100 ml  wody
1 łyżeczka  ocet, 7%
1 łyżeczka  cukru trzcinowego
1 łyżeczka  sok ze świeżej cytryny

Podawać z

   purée ziemniaczane

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do 180 °C.
  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Łososia pokroić w kostkę i usmażyć na maśle na złoty kolor. Lekko posolić i odstawić. 

sos beszamelowy

  • Roztopić masło, dodać mąkę, następnie mieszając trzepaczką dolewać mleko, aż utworzy się gładki sos.
  • Szalotkę drobno posiekać i dodać do sosu.
  • Jakiś czas gotować; doprawić do smaku solą, pieprzem cayenne i gałką muszkatołową.
  • Odstawić do ostygnięcia. Białko ubić na sztywno.
  • Do sosu dodać żółtko, a następnie delikatnie wmieszać białko.
  • Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem. Warstwami układać łososia, makaron i sos.

Posypka

  • Odkroić skórkę od chleba, zmiksować w malakserze z czosnkiem i bazylią do uzyskania jednolitej posypki.
  • Zapiekankę posypać posypką; piec około 20 minut, aż wierzch się zarumieni.

Surówka z marchwi

  • Zetrzeć marchew, brukiew i jabłko.
  • Połączyć w misce wodę, ocet, cukier i sok z cytryny; wymieszać z utartymi warzywami. Sprawdzić, czy dressing dobrze się rozprowadził.
  • Przykryć folią plastikową i odstawić w chłodne miejsce do czasu podawania.

Zapiekankę z łososia podawać z sałatką z marchwi i purée z ziemniaków.
Wskazówka: Można użyć innych gatunków ryb, takich jak dorsz, czarniak, zębacz, plamiak.