Przejdź do treści głównej

Zapiekany łosoś norweski z oliwkami, czosnkiem i cytryną

Zapiekany łosoś norweski z oliwkami, czosnkiem i cytryną
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf:

Prezentowane przez nas przepisy to tylko pomysły, inspirowane smakiem kuchni całego świata. Łączy je jedno – łosoś norweski, 175°C oraz 20 minut. Sięgnij po własne ulubione składniki i przygotuj szybki oraz pyszny obiad dla całej rodziny.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
150 ml  soku ze świeżej cytryny
75 g  oliwek zielonych, drylowanych
75 g  oliwek, czarnych
2 ząbki  czosnku
50   oliwy z oliwek
   świeżej bazylii

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C.
  • W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym układamy filet z łososia. Doprawiamy go solą i pieprzem.
  • Oliwki i czosnek siekamy, a następnie mieszamy z sokiem z 2 cytryn.
  • Całość równomiernie rozprowadzamy na filecie z łososia.
  • Danie skrapiamy oliwą.
  • Pieczemy przykryte folią aluminiową przez 20 minut.
  • Dekorujemy świeżą bazylią.

Serwujemy z ziemniakami lub ulubionym makaronem