Przejdź do treści głównej

Zapiekany łosoś norweski z pesto, kremowym serkiem i orzeszkami pinii

Zapiekany łosoś norweski z pesto, kremowym serkiem i orzeszkami pinii
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf:

Prezentowane przez nas przepisy to tylko pomysły, inspirowane smakiem kuchni całego świata. Łączy je jedno – łosoś norweski, 175°C oraz 20 minut. Sięgnij po własne ulubione składniki i przygotuj szybki oraz pyszny obiad dla całej rodziny.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
75 ml  pesto
50 ml  créme fraîche
30 g  orzeszków pinii
   sól i pieprz
   masło

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C.
  • Filet z łososia wkładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą i pieprzem.
  • Pesto mieszamy z serkiem kremowym. Masę równomiernie rozprowadzamy na filecie z łososia. Pieczemy przez 20 minut.
  • Orzeszki pinii lekko podprażamy na rozgrzanej patelni. A następnie posypujemy nimi gotowe danie.

Serwujemy z ulubionym makaronem.