Przejdź do treści głównej

Zapiekany łosoś norweski z pomidorami, tymiankiem i winem

Zapiekany łosoś norweski z pomidorami, tymiankiem i winem
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf:

Prezentowane przez nas przepisy to tylko pomysły, inspirowane smakiem kuchni całego świata. Łączy je jedno – łosoś norweski, 175°C oraz 20 minut. Sięgnij po własne ulubione składniki i przygotuj szybki oraz pyszny obiad dla całej rodziny.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
4 szt  pomidory
150 ml  białego wina
2 ząbki  czosnku
0,5 pęczek  świeżego tymianku
1 łyżka stołowa  oliwy z oliwek
25 g  masła
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C.
  • Łososia układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy solą i pieprzem.
  • Wypestkowane pomidory siekamy. Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki, a następnie  mieszamy z pomidorami, dodając posiekany tymianek i oliwę. Następnie pomidorową masę układamy na wierzchu fileta z łososia.
  • Do naczynia, dookoła łososia wlewamy wino, a następnie wrzucamy do niego wiórki masła.
  • Pieczemy przez 20 minut.

Serwujemy z ziemniakami, ryżem lub ulubionym makaronem.