Przejdź do treści głównej

Zapiekany łosoś norweski z sosem teriyaki, ziarnami sezamu i kapustą Pak Choi

Zapiekany łosoś norweski z sosem teriyaki, ziarnami sezamu i kapustą Pak Choi
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf:

Prezentowane przez nas przepisy to tylko pomysły, inspirowane smakiem kuchni całego świata. Łączy je jedno – łosoś norweski, 175°C oraz 20 minut. Sięgnij po własne ulubione składniki i przygotuj szybki oraz pyszny obiad dla całej rodziny.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
200 ml  sos teriyaki
200 g  sałaty pak choi
50 g  ziaren sezamu
   olej

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C.
  • Kapustę Pak Choi dokładnie myjemy, dzielimy na małe kawałki. Jeżeli używamy brukselki – dzielimy ją na pojedyncze listki.
  • Całość mieszamy z połową sosu teriyaki, a następnie umieszczamy w wysmarowanym masłem lub olejem żaroodpornym naczyniu.
  • Na wierzchu kładziemy filet z łososia norweskiego, dokładnie smarując go pozostałym sosem teriyaki.
  • Pieczemy przez 15 minut. Na suchej, gorącej patelni delikatnie prażymy ziarna sezamu. Posypujemy nimi łososia i pieczemy całość jeszcze przez 5 minut.

Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym / sojowym