Przejdź do treści głównej

Zawijany w folię grillowany łosoś z solą i cytryną

Zawijany w folię grillowany  łosoś z solą i cytryną
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Lina Eriksson

Grillowanie łososia w podany niżej sposób nie jest aż tak trudne, jak mogłoby się zdawać.  To idealne danie na relaksujący letni wieczór w gronie przyjaciół.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego ze skórą
3 szt  cytryny
200 g  soli gruboziarnistej
1 garść  pietruszka
1 garść  szczypiorek z cebulką
   oliwy z oliwek
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Oprósz płat folii aluminiowej solą i ułóż na nim rybę, skórą do dołu.
  • Natrzyj rybę drobno posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.
  • Pokrój trzy cytryny w jak najcieńsze plasterki i ułóż je na rybie.  Zawiń folię i umieść rybę na okrągłym, zamykanym grillu.  
  • Opuść wieko i grilluj przez 10 do 15 minut.  

Do tego dania świetnie pasuje sos holenderski z dodatkiem cytryny