Przejdź do treści głównej

Zupa czosnkowa z wędzonym łososiem

Zupa czosnkowa z wędzonym łososiem, Fotograf: Synøve Dreyer
  • 
4

    4 porcje

  • 20 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Synøve Dreyer

To bardzo ciekawa zupa z wędzonym łososiem. Danie ma bogaty smak, a najlepiej smakuje z chlebem. Będzie wyglądać atrakcyjnie, jeśli posypiemy zupę odrobiną natki.

Składniki

-
+

200 g  wędzonego łososia norweskiego
2 szt  ziemniaków
1   cebula
10 ząbki  czosnku
50 g  masła
700 ml  wody
1 kostka  bulion rybny
300 ml  créme fraîche
   sól
   pietruszka

Podawać z

   chleb razowy

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Wędzonego łososia pokroić na cienkie plastry.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekać; razem z ziemniakami smażyć na maśle około 5 minut. Nie dopuścić, aby warzywa zrobiły się brązowe.
  • Wodę połączyć z bulionem, zalać warzywa. Gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  • Rozgnieść warzywa na purée, przecedzić i zagotować.
  • Dodać śmietanę crème fraîche, doprawić solą.
  • Doprowadzić zupę do wrzenia, posypać natką pietruszki, dodać wędzonego łososia.

Podawać z chlebem.