Przejdź do treści głównej

Zupa rybna o smaku pomidorowym

Zupa rybna o smaku pomidorowym
  • 
4

    4 porcje

  • 20 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf:

Jesteśmy przyzwyczajeni do tradycyjnych białych zup rybnych, ale dlaczego nie spróbować czegoś nowego? To prosty przepis na pomidorową, kremową zupę rybną.

Składniki

-
+

300 g  filetu z dorsza norweskiego
150 g  małży norweskich, bez skorupek
1 torebka  zupa rybna w proszku
700 ml  wody
400 g  pomidorów z puszki
1 szt  por
300 ml  créme fraîche
2 łyżki stołowe  świeżego szczypiorku
   sól i pieprz

Podawać z

   chleb

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozmieszać zupę w proszku w zimnej wodzie, dodać pomidory z puszki, zagotować i gotować zupę, zgodnie                              z przepisem na torebce.
  • Pokroić pora w cienkie plasterki, a dorsza w małą kostkę.
  • Dodać pora i dorsza do zupy, rozmieszać z  créme fraîche i gotować na wolnym ogniu, aż ryba się ugotuje, ok.3 minuty.
  • Dodać do zupy małże, doprawić solą i pieprzem.

 Podawać zupę z chlebem, posypaną szczypiorkiem.