Przejdź do treści głównej

Zupa rybna ze skorupiakami

Zupa rybna ze skorupiakami
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Smaczna zupa z dodatkiem skorupiaków i ryb. Może stanowić odświętne danie, być posiłkiem dla rodziny lub możesz podjąć nią przyjaciół.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
200 g  małży norweskich
100 g  krewetek, bez skorupek
200 ml  wody
2 łyżki stołowe  soli
4 łyżki stołowe  octu winnego

Zupa

1 szt  cebula
2 ząbki  czosnku
2 łyżki stołowe  masła
500 ml  bulionu rybnego
200 ml  białego wina
1 szt  liść laurowy
300 ml  śmietanki
50 g  masła
   sól i pieprz
   sok ze świeżej cytryny

Warzywa

400 g  ziemniaków
0,5 główka  kapusta
4 szt  marchewki

Podawać z

   chleb

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Pokroić łososia.
  • Zagotować wodę z solą, octem i  dodać łososia.
  • Zagotować, zdjąć garnek z ognia i pozostawić rybę w wywarze, aż się ugotuje, ok.5 minut.
  • Zagotować małże do otwarcia skorupek, odcedzić wywar przez sito. Dodać wywar do zupy.

Zupa

  •  Podsmażyć na maśle posiekaną cebulę i czosnek, aż cebula zmięknie.
  • Dodać bulion rybny i wywar z małży, białe wino i listek laurowy. Gotować 5 minut.
  • Dodać śmietanę i zagotować, aż trochę zgęstnieje.
  • Podzielić masło na kawałki i dodawać, mieszając.
  • Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny
  • Przecedzić zupę przez sito i zmiksować ją blenderem.

Jarzyny

  • Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować je tak, by były nieco twardawe.
  • Pokroić drobno kapustę, zetrzeć marchew na paski i gotować przez 2 minuty w wodzie.

Rozłożyć rybę, małże, krewetki i jarzyny do podgrzanych miseczek, zalać zupą i od razu podawać z chlebem.