Przejdź do treści głównej

Zupa z czarniaka ze skorupiakami

Zupa z czarniaka ze skorupiakami
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Nic tak nie rozgrzewa, jak dobra zupa rybna. W tym przepisie znajdziesz czarniaka, małże i krewetki, a sama zupa ma lekko słodko-kwaśny smak. Potrawę wzbogaci dodatek dobrego chleba.

Składniki

-
+

400 g  fileta z czarniaka, bez skóry i ości
300 g  małży norweskich
200 g  krewetek, bez skorupek
2 szt  marchewki
1 szt  por
400 ml  białego wina
2 łyżki stołowe  masła
2 łyżki stołowe  mąki pszennej
2 l  bulionu rybnego
50 g  dyni, marynowanej
2 łyżki stołowe  świeżego szczypiorku
300 ml  śmietany 18%
1 łyżka stołowa  ocet winny
1 łyżka stołowa  cukru
   sól

Podawać z

   chleb

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Pokroić czarniaka, marchewkę i pora w dużą kostkę.
  • Oczyścić muszle i sprawdzić, czy wszystkie są zamknięte. Wyrzucić te, które mogą być otwarte.
  • Uparować małże w odrobinie białego wina, aż się otworzą, przez ok. 3 minuty.
  • Przecedzić wywar i  odstawić go.
  • Wyjąć zawartość z prawie wszystkich muszli, ale kilka należy pozostawić, by ozdobić potrawę.
  • W rondlu roztopić masło i  dodać mąkę pszenną.
  • Dodać wywar z małży, bulion rybny, resztę białego wina i przez chwilę pogotować zupę.
  • Dodać do zupy czarniaka, marchew, pora, dynie i posiekany szczypiorek, zagotować i pozostawić na ogniu przez ok. 2 minuty, aż czerniak się ugotuje.
  • Dodać śmietanę i doprawić octem, cukrem oraz ew. solą, zupa powinna mieć  lekko słodko-kwaśny smak.
  • Zagrzać do wrzenia, dodać małże i krewetki.
  • Poczekać ok. 1 minutę aż małże i krewetki staną się ciepłe.

Podawać z chlebem.