Przejdź do treści głównej

Zupa z dorsza, krewetkami i koprem włoskim

Zupa z dorsza, krewetkami i koprem włoskim
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf:

Koper włoski i dorsz to wspaniałe połączenie w zupie. Kilka krewetek sprawi, że zupa będzie wyjątkowo smaczna i sycąca.

Składniki

-
+

400 g  filetu z dorsza, bez skóry i ości
100 g  krewetek, bez skorupek
1   cebula szalotka
100 ml  białego, wytrawnego wina
700 ml  bulionu warzywnego
2 łyżeczki  oregano
1 łyżeczka  sos sambal oelek
200 ml  śmietanki
   sól i pieprz

Koper włoski

200 g  kopru włoskiego, świeżego
50 ml  oliwy z oliwek
0,5   cytryna
1 łyżeczka  sól

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Myjemy, oczyszczamy koper włoski i kroimy go na cienkie paski.
  • Wybieramy osiem ładnych plastrów do marynaty.
  • Mieszamy oliwę, sól, sok z cytryny i wkładamy do marynaty osiem plastrów kopru włoskiego.
  • Lekko smażymy szalotkę i resztę kopru włoskiego na oleju, aż cebula zmięknie.
  • Dodajemy białe wino, bulion warzywny, sambal oelek i przyprawy.
  • Gotujemy koper włoski na miękko, ok. 10 minut.
  • Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Miksujemy zupę, przy pomocy blendera.
  • Kroimy dorsza na porcje, wkładamy go do zupy i doprowadzamy do wrzenia.
  • Zostawiamy zupę na 5 minut.
  • Wkładamy krewetki i koper włoski do ogrzanych głębokich talerzy i nalewamy zupę.