Przejdź do treści głównej

Zupa z ziemniaków i pora z pieczonym dorszem

Zupa z ziemniaków i pora z pieczonym dorszem, Fotograf: Synøve Dreyer
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Synøve Dreyer

Zupa z płatkami pieczonego dorsza to danie proste ale smaczne. Ten zdrowy przepis zaimponuje każdemu.

Składniki

-
+

600 g  filetu z dorsza, bez skóry i ości
4 ząbki  czosnku
4 łyżki stołowe  oliwy z oliwek
3 łyżki stołowe  świeżego szczypiorku
   sól i pieprz

Zupa

6 szt  ziemniaków
0,5 szt  por
1 l  sos rybny
200 ml  créme fraîche
   sól i pieprz

Podawać z

   chleb

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do 100 °C.
  • Dorsza ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać solą i pieprzem.
  • Polać drobno pokrojonym czosnkiem, wymieszanym z oliwą.
  • Piec około 10 minut, do momentu, kiedy przy lekkim naciśnięciu ryba rozdziela się na cząstki.
  • Wyjąć z piekarnika i podzielić na cząstki.

     Zupa

  • Ziemniaki i pora pokroić na kawałki i gotować w wywarze rybnym, aż będą miękkie.
  • Zmiksować w blenderze dodając śmietanę crème fraîche do uzyskania konsystencji kremowej zupy.
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Do zupy dodać cząstki dorsza, posypać szczypiorkiem; podawać z chlebem.