Przejdź do treści głównej

Norweski łosoś w kolorach jesieni

Norweski łosoś w kolorach jesieni

Jesień to zdecydowanie najpiękniejszy czas na gotowanie. Z jednej strony wieczory robią się coraz dłuższe i zachęcają do spędzania czasu w domu, wśród najbliższych i wspólnego gotowania. Z drugiej strony – to właśnie teraz możemy cieszyć najwspanialszym bogactwem polskich warzyw i owoców. Kolory warzyw kojarzą się z ciepłem, z nasyceniem słońcem, ze wspaniałym skondensowanym smakiem lata… Wprost zachęcają do kulinarnych eksperymentów. 

Co polecam w jesiennym menu? Przede wszystkim jesienią zaczynamy jeść treściwiej niż latem. W chłodne poranki nie wychodźmy z domu bez śniadania. Pamiętajmy też o przynajmniej jednym ciepłym posiłku w ciągu dnia lub po pracy.

Jestem zwolennikiem kuchni lekkiej, pełnej warzyw i kolorów. Tak jak wspomniałem – jesienią obfitość barw skłania mnie do przygotowywania wszelkich dań warzywnych. Jako Ambasador NORGE z przyjemnością łącze łososia norweskiego z polskimi warzywami.

Jeżeli smażymy lub pieczemy łososia, podajmy go z puree z białych warzyw korzeniowych – selera, pietruszki, pasternaku lub po prostu ziemniaków. Zmiksujmy warzywa na gładką masę z dodatkiem masła, mleka, miodu i ulubionych przypraw. Nie bójmy się przyprawiać. Przyprawy fantastycznie dopełniają danie, a jednocześnie działają dobrze na trawienie, rozgrzewają itd. Łososia jednak przyprawiajmy tylko grubą morską solą
i ewentualnie pieprzem, aby smak ryby był wyrazisty. 

Do pieczonego lub smażonego łososia doskonale sprawdzą się również wszelkie formy gulaszy warzywnych, ratatouille, leczo – do ich zrobienia sięgnijmy po kolorowe papryki, bakłażany, cukinie, pomidory…
Warzywny gulasz komponuje się wyśmienicie prawie ze wszystkich warzyw.

Do gotowego dania możemy dodać pokrojony w kostkę, surowy filet z łososia i udusić pod przykryciem (bez mieszania). Wtedy otrzymamy syte, jednogarnkowe danie o wspaniałym smaku.

Jesienią uwielbiam przygotowywać faszerowane warzywa i gołąbki. Dania te, kojarzące się z dzieciństwem, świetnie smakują nadziane właśnie łososiem! Przygotowując gołąbki lub faszerowane warzywa, należy postępować dokładnie tak, jakbyśmy faszerowali je mięsem. Do łososia surowego, dla zaostrzenia smaku, dobrze jest dodać  trochę drobno posiekanego łososia wędzonego.

Z łososiem świetnie wychodzą wszelkie zapiekanki warzywne. Pamiętajmy jednak, że czas pieczenia ryby jest znacznie krótszy niż warzyw, zatem dodajmy go do zapiekanki później lub użyjmy podgotowanych lub podsmażonych warzyw.

Łosoś norweski idealnie komponuje się z ziemniakami – to przecież najbardziej typowe polskie warzywo. Polecam Państwu placki ziemniaczane z dodatkiem łososia wędzonego lub smażonego. Na stronie znajdziecie Państwo również przepis na rosti – placki ziemniaczane, wywodzące się z kuchni alpejskiej.  Ziemniaki można też obgotować, a następnie zapiec w srebrnej folii z dodatkiem łososia, świeżych ziół, cebuli… Podane
z twarożkiem będą świetną propozycją na jesienną kolację.

Pieczone plastry dyni , zawinięte plasterkiem wędzonego łososia i udekorowane kozim twarożkiem mogą stać się hitem jesiennych przyjęć.