Przejdź do treści głównej

Pyszne obiady z łososiem norweskim w 20 minut

Pyszne obiady z łososiem norweskim w 20 minut

Każdy dzień to dla osoby prowadzącej dom tysiące obowiązków. Praca, zakupy, przygotowywanie obiadu… Wszystko to sprawia, że mamy coraz mniej czas na codzienne celebrowanie posiłków. Proponujemy jednak rozwiązanie, które być może sprawi, że obiad przygotujesz w 20 minut, a cała rodzinna będzie mogła cieszyć się wspólnie spędzonym czasem przy pysznym i pożywnym obiedzie.

Obiady z łososiem norweskim to są naprawdę szybkie, pożywne i zdrowe. To ryba, którą można przygotować na wiele sposobów w bardzo krótki czasie. Dodatkowo jest doskonałym źródłem kwasów Omega-3, witamin oraz składników mineralnych. Te substancje odgrywają niezwykle ważną rolę w prawidłowym rozwoju i funkcjonowaniu organizmu – regulują pracę serca, układu naczyniowego, układu odpornościowego czy nerwowego, ale również sprawdzają się w profilaktyce nowotworów.

Aby dodać codziennemu obiadowi szczypty relaksu proponujemy dania z piekarnik z łososiem norweskim w roli głównej. Wystarczy piekarnik, kilka prostych składników, które masz w lodówce, 175°C oraz 20 minut! Zasadą jest, aby w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu ułożyć filet z łososia norweskiego, dodać kilka składników, takich jak np. pesto, salsa pomidorowa, liście szpinaku, oliwki… Całość posypać np. parmezanem, sezamem lub ziołami i zalać śmietaną, oliwą, winem… Wstawić do piekarnika na 20 minut, dogotować ziemniaki, makaron lub ryż. I już cieszyć się wyśmienitym obiadem! Na naszej stronie znajdziecie inspiracje na proste dania z piekarnika.

Łosoś norweski doskonale komponuje się również jako dodatek do makaronów. Wystarczy ugotować makaron. Zrobić łatwy sos – na bazie pesto, śmietany, pomidorów czy masła i na chwilę przed podaniem dodać do niego pokrojony w kostkę filet z łososia. Trochę warzyw i wspaniałe danie gotowe.

Jeszcze innym sposobem są wszelkie zapiekanki. Wystarczy zajrzeć do lodówki i sprawdzić, co w niej mamy. Podsmażone czy obgotowane warzywa, ziemniaki, w połączeniu z łososiem i zalane sosem np. beszamelowym to proste lecz wykwintne danie na codzienny posiłek.

Jeżeli zdecydujemy się na smażenie łososia – podajmy go z ziemniakami lub puree warzywno-ziemniaczanym. Łososia powinno smażyć się przez kilka minut, odwracając go tylko raz. Zatem najpierw nastawmy ziemniaki, a potem smażmy rybę. Smażoną rybę doprawiamy tylko solą i / lub pieprzem. Szybkim daniem będą też odsmażone ziemniaki, które zostały po wczorajszym obiedzie z dodatkiem warzyw i smażony łosoś. Do łososia pasują wszystkie surówki, nawet te z dodatkiem owoców np. z marchewki i jabłka. Wręcz zaostrzają jego smak. Szybki obiad z łososiem będzie więc nie tylko smaczny, ale i zdrowy.